Wat heb jij nodig om je gezond en in balans te voelen?

Schrijf je in voor mijn inspiratiemail

Een Bewust en Inpiratievol leven – Hoezo?

23 mei 2017 • Blog

Een Bewust  & Inspiratievol leven – waarom?

Omdat het je verder brengt!

Meer en meer weet ik, wat goed is, voor mij. Wat mij niet dient, laat ik los, als dit kan. En waar ik blij van word daar wil ik meer van.

Dat is de basis voor een bewust leven – zoals ik er nu naar kijk. Dingen doen vanuit liefde voor jezelf en je medemens.

 

Een leven vol leermomenten!

Maar in dit proces komen we wel onszelf zo af en toe eens tegen. Het leven is een weg vol leermomenten, dat nooit ophoud. Daarom is het zo belangrijk om stil te staan bij hoe je je voelt en wat iets met je doet.

Zegt iemand iets tegen je wat je raakt, wat je raakt je dan zo?

Doet iemand iets dat jouw pijn doet, wat doet er dan pijn?

Merk je op dat er iets in je kriebelt, omdat je een andere fase van je leven ingaat – hoe is dit voor jou?

Emotioneel loop je wel eens vast, je voelt je (intens) verdrietig, boos of euforisch blij – hoe komt dat toch?

Allerlei vragen om eens stil bij te staan.

 

“way of life”

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit best ingewikkeld vond, maar inmiddels is het een “way of life” en zou ik niet anders meer willen. Van huis uit heb ik echter niet echt geleerd om te praten en gevoelens te delen en te uitten. Dit is in de basis een onbekend terrein voor mij. Gaandeweg ben ik aan het oefenen. Ik ben mij intussen bewust dat het me niets brengt als ik mij inhoud. Ja, het brengt me frustratie en ingehouden boosheid/woede zelfs.

Ergernis ten top, maar het brengt me niets positiefs. Het is niet constructief. Door kleine stapjes te zetten, nu ik dit weet van mezelf, leer ik meer en meer te delen wat iets met me doet. Dit geeft rust en duidelijkheid naar de ander en naar mezelf. Want laten we eerlijk zijn, wanneer wij weer eens stampvoetend door het huis banjeren, kan de ander zich alleen maar afvragen, wat er is. De ander laat het meestal maar gaan. Want er wordt mogelijk ingevuld, dat we dan zeker de ruimte nodig hebben??

Het invullen wat de ander doet, is niet wat we willen. Er is nog nooit iemand beter geworden van de invulling van een ander. Ieder leeft zijn eigen leven, vanuit wat hij of zij heeft meegemaakt. Er zijn verlangens en behoeften welke ingevuld willen worden.

En laten we dat ook zo houden. Wil je weten waarom de ander op “deze” manier reageert, vraag er dan naar! Dit is zo maar een voorbeeld wat je mogelijk herkent.

Maar bewust leven is ook – weten wat je eet – weten wat je beweegt en hoe je beweegt, letterlijk en figuurlijk, wat is goed voor jou. Welke gedachtes houden jou bezig.

Want wat de buurvrouw eet hoeft helemaal niet goed te zijn voor jou. Hoe de buurman beweegt, past misschien helemaal niet bij jou, Wat je moeder interesseert, interesseert jou mogelijk al helemaal niet.

We kunnen er wel vanuit gaan dat als we groente eten van het seizoen, water drinken, gevarieerd eten en de goede vetten tot ons nemen, zo dicht mogelijk met de natuur leven, dat dit goede keuzes zijn. Dat wanneer je regelmatig beweegt dit ook een voordeel heeft voor jouw welzijn. En als je gedachtes positief zijn, dat dit je dient.

Ieder lijf is anders. Wanneer je meer stress ervaart, dan de buurvrouw, zal jouw lijf meer vitamines en meer rust en ontspanning willen ervaren, dan die buurvrouw. Snap je.

Wat voor cijfer geef jij jezelf?

Ontspanning is sowieso een goed plan. Weet jij hoe het met jou spanningsniveau zit? Hoe vaak check jij met jezelf of je kaken gespannen zijn? Waar je ademhaling zit? Of geef jij jezelf wel eens een cijfer van 0- 10, zodat je meetbaar maakt voor jezelf hoe gespannen je bent.
Bij een langdurige spanningsboog blijft je bijnier maar het stresshormoon aanmaken. Dit met alle mogelijke gevolgen van dien: Moe, emotioneel, Burn Out klachten, rug-, buikklachten enz.

Je lichaam is in een continue staat van paraatheid. Je kunt je voorstellen dat dit niet echt fijn is voor je lijf. Dus wat heb jij nodig om werkelijk te ontspannen. En dan bedoel ik niet, dat je achter een scherm zit, maar je hoofd echt helemaal leeg maakt en je de spanning volledig uit je lijf voelt glijden.

Daarbij is bewust je ademhaling volgen, ook een mooie meditatieve oefening.  Het is fijn als je je ademhaling in je onderbuik kunt ervaren. Daar zit jouw levenskracht, jouw power. Vele mensen kunnen echter niet voorbij het middenrif, voorbij de maag/leverstreek komen met de ademhaling. Dit is wel heel zonde. Hier kun je begeleiding in zoeken.

Waarin laat jij je inspireren? Ik lees graag boeken die mij iets kunnen leren waar ik persoonlijk van kan groeien. Ik spreek graag met mensen waarmee ik informatie kan uitwisselen wat ons beide interesseert. Ik ga graag met gelijkgestemde mensen om. Mijn yoga docente leert me iedere week weer mezelf beter te leren kennen. Even een wandeling op een moment dat ik voel dat naar buiten wil, helpt me om mijn hoofd leeg te maken, zodat inspiratie weer kan stromen.
Ik hoop dat je herkenning hebt en weer een stukje bewustwording hebt gekregen. Tuurlijk kan er meer diepgang zijn. Er valt zoveel over te zeggen. Maar dit is een mooie basis waar we vaak al snel aan voorbij lopen.

Blijf jezelf vragen stellen!
Heb je behoefte aan hulp. Als Energetisch Coach gaan we samen kijken wat jij nodig hebt.
Neem dan even contact me op

Ik hoor graag wat je van deze Blog vindt. Laat je het me weten?

 

Tot een volgende Inspiratie!

Delen is lief ????

Een reactie op “Een Bewust en Inpiratievol leven – Hoezo?

  1. Saskia van Riet schreef:

    Mooi om te lezen, hoe jij met spanningen omgaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *